Gebruiker:Prins

Uit Kenniscentrum
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Peter Prins

Na jaren van woordewisselingen over mijn gesnurk, ademstilstanden en het als gevolg daarvan veel nachten alleen slapen, mijn wederhelft ging op zolder slapen, heb ik het voorjaar van 2009 besloten naar de huisarts te gaan. Toen ik hem verteldde van de snurkperikelen en het feit dat ik 's middags na het werk, tijdens het naar huis rijden en turend tegen het zonnetje in, de neiging had om in slaap te vallen is er beloten om een slaaponderzoek te ondergaan. De uitkomst van dit onderzoek duidde op het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Ik heb toen kort voor de zomervakantie een ResMed S8 Autoset Spirit II en een neusmasker in ontvangst mogen nemen en heb daarbij, van de toen nog ResMed homecareconsulente, een instructie van ruim een half uur mogen ontvangen. Vanaf dat moment slapen we weer alle nachten samen in hetzelfde bed, maar als ik eens een nachtje niet thuis slaap kan zij de slaap niet vatten vanwege de stilte.

Omdat ik me in de eerste weken/maanden goed had ingelezen over OSAS was ik al snel op de hoogte van de vele wetenswaardigheden en ik kwam al snel tot de ontdekking dat er gebruikersclubs bestonden. Ik heb mij toen aangesloten bij de gebruikersclub voor ResMed. Omdat ik na de aanmelding geen respons kreeg op een vraag heb ik navraag gedaan waarom antwoord uitbleef. De toenmalige coördinator bleek door gezondheidsproblemen niet in staat te zijn de ResMed-club te 'runnen' en een nieuwe coördinator was nog zoekende. Op de vraag of hij hulp kon gebruiken kreeg ik als antwoord een volmondig ja te horen en dus ben ik sinds begin 2010 als vrijwilliger van de ApneuVereniging actief. We hebben als gebruikersclubs bij diverse Algemene Leden Vergaderingen, samen met de diverse fabrikanten en leveranciers, een uitlees- en informatiemarkt gehouden en de gebruikersclubs worden zo nu en dan ook nog gevraagd mee te werken aan een regiobijeenkomst. Sinds begin 2015 ben ik één van de eerste gebruikers van de ResMed AirSense 10 en heb met enkele andere vrijwilligers een proefperiode My Air beoordeeld. Met My Air kunt u op een afgeschermde pagina de resultaten van uw therapie volgen, wordt u aangemoedigd uw resultaten te verbeteren en kunt u middels video's allerlei informatie tot u nemen om uw therapie optimaal tot zijn recht te kunnen laten komen.

Ik ben van medio 2014 tot eind 2016 ook nog Districtscoördinator van het district Zuid-West geweest, maar omdat ik binnen het bedrijf waar ik werk sinds 2014 een ander functie bekleed waarbij verdere ontwikkeling van mij gevraagd wordt, heb ik de rol van Districtscoördinator moeten laten schieten. Vanwege mijn inzet als vrijwilliger bij de ApneuVereniging heb ik, op basis van de opgedane kennis bij de ApneuVereniging, ook bij mijn werkgever als lid van de commissie 'Duurzame inzetbaarheid' aandacht kunnen vragen voor OSAS en zijn de vragen uit de Epworth Sleep Test opgenomen in de vragenlijst voor het Periodiek Medisch Onderzoek. Wanneer de uitslag wordt besproken kan worden geadviseerd via de huisarts een slaaponderzoek aan te vragen. Al met al kan ik zeggen dat ik OSAS, en dan met name de bewustwording van alle 'in's en outs', ook in mijn professionele leven een plek heb kunnen geven en waarbij ik het niet schuw om collega's te attenderen op de risico's van onbehandelde OSAS.