Gebruiker:Marchal

Uit Kenniscentrum
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hallo, Ik wil graag mijn ervaringen delen met mijn behandeling voor slaapapneu sinds de diagnose in 2003.

Op mijn 50e (in 2003) kwam mijn vrouw er bij toeval achter dat ik soms niet ademde tijdens mijn slaap. Na een slaaptest kreeg ik de diagnose matig apneu. Sinds mijn jeugd had ik ook altijd vreemde vermoeidheidsklachten die de laatste jaren verergerden tot extreme vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, wazig zien, veel last van infecties, zware spierpijn, ontstoken pezen en vaatlijden (hart kransslagader) hartritmestoornissen ontstoken schildklier, licht nierfalen en obesitas.

De start met een MRA beugel bleek na een slaaptest en nog altijd zware vermoeidheid niets te helpen. Slaapscopie onderzoek gaf aan dat mijn tongbasis te groot was voor de ruimte in mijn keel en derhalve dus een anatomisch probleem. Dit is ook bevestigd na een second opinion door Prof. dr. Olivier Vanderveken in het UZA te Antwerpen. Ik bleek dus een POSAS, Positieafhankelijk Obstructief Slaap Apneu patiënt te zijn. Toen dus aan de CPAP maar ook die bleek onvoldoende te helpen bij rugslaap. Een tongbasisverplaatsing naar mijn strottenhoofd en verwijdering van slap huigboog weefsel uit mijn verhemelte en keel bracht ook niet het resultaat waar ik op had gehoopt.

Nadat de behandelend specialist mij naast de CPAP ook de Sleep Position Trainer (SPT) van fa. Nightbalance voorgeschreven had heb ik er helaas nog 2,5 jaar op moeten wachten omdat het college van zorgverzekeraars tot op de dag van vandaag geen toestemming heeft gegeven voor vergoeding en kopen ook niet mogelijk was. Veel heb ik geprobeerd, tennisballen op mijn rug, een kussen op mijn rug, en de snorebreaker maar het mocht ook allemaal niet baten. 2 jaar geleden heb ik de SPT dan eindelijk "mogen" kopen voor 475 euro die dus helaas niet vergoed werd door mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea.

Ik leefde na 42 jaar werken en in 2012 volledig afgekeurd te zijn als 60 jarige onderhand als een soort jonge bejaarde met mijn vrouw als mantelzorgster omdat ik niet veel meer kon en een abominabel slechte conditie had. Uitlezingen van de SPT geven sinds 3 jaar gebruik aan dat de rugslaap periodes inmiddels terug gebracht zijn met ca 75 %. In deze tijd is ook (na 13 jaar behandelingen) eindelijk te merken dat de aller taaiste vermoeidheid en andere klachten wat aan het afnemen zijn. Ik hoef niet alle middagen meer extra te gaan slapen om de dag door te komen, hoewel de avonden nog wel vaak moeilijk zijn om wakker te blijven. Niet dat ik nu kan gaan "smijten" met mijn energie want ik blijf nog steeds last houden van snelle vermoeidheid bij fysieke inspanning en moet erg voorzichtig zijn om niet oververmoeid te raken. Infectieklachten nemen af zo lijkt het doch dit jaar ben ik helaas toch weer met long- en blaasontsteking geconfronteerd geweest. Heel voorzichtig probeer ik toch steeds wat te werken aan mijn conditie door te wandelen en te fietsen. De SPT is - in combinatie met de CPAP - voor mij dus vooralsnog een apparaatje dat mijn leven al aardig positief aan het beïnvloeden is.

Sinds 3 jaar ben ik vrijwilliger bij de gebruikersclubs van de Apneuvereniging (iets wat lange tijd voor mij fysiek onmogelijk was) waar ik me af en toe een paar uurtjes inzet om mensen te helpen met het uitlezen van hun CPAP’s op info bijeenkomsten en ledenvergaderingen van de apneu vereniging. De ervaring bij de apneu vereniging leert dat je kunt zeggen dat je gezondheid vaak na 3 jaar na inzet van goede therapie op een punt gekomen is waarin het lichaam het maximale nog heeft kunnen herstellen die het zuurstofgebrek- en andere schade heeft aangericht door de jaren heen.

Ik hoop dat er mensen zijn die in mijn verhaal misschien iets herkennen en naar hun huisarts stappen met hun klachten en wie weet nu ook op het goede spoor gezet zijn als hun apneu behandeling met CPAP misschien nog steeds te wensen overlaat zodat je eens aan je arts kunt vragen hoe je apneu beeld is geweest bij slapen op je rug tijdens je slaaponderzoek.

Zie ook de Nieuwsbrief over de SPT in dit Kenniscentrum:

https://apneuvereniging.miraheze.org/w/index.php?title=Behandeling_of_therapie&veaction=edit&vesection=5