Behandeling of therapie

Uit Kenniscentrum
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De aandoening kan worden behandeld met apparatuur of door een operatie.

Hier onder volgt alle tekst van het hoofdstuk...

CPAP

De CPAP bestaat uit een luchtpomp die met een slang lucht naar het masker voert.

Luchtpomp

Voor de behandeling van slaapapneu kan een Luchtpomp worden ingezet. De meest gebruikte techniek hiervoor is de CPAP (continuous positive airway pressure). Met dat apparaat worden uw luchtwegen ’s nachts onder geringe overdruk opengehouden.

De CPAP is een soort luchtpomp. De pomp zorgt voor een geringe overdruk, waardoor ’s nachts de luchtwegen worden opengehouden. De luchtpomp is te vergelijken met een aquariumpomp. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in uw neus. Zo blijven uw luchtwegen open en worden apneus voorkomen.

De CPAP is de voorkeurstherapie bij ernstig osas. Het is vrij ingrijpend om iedere nacht met een masker op je neus te moeten slapen. Sommigen kunnen daar moeilijk aan wennen. Maar met name mensen met ernstig osas (en hun partner) ervaren de cpap vanaf nacht één als een verademing, omdat ze meteen de positieve effecten merken. Zij willen vaak niet meer zonder.

Het apparaat moet in principe de rest van uw leven iedere nacht gebruikt worden.Afhankelijk van de aard van de aandoening wordt een van de volgende apparaten ingezet:

  • CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) met constante luchtdruk,
  • APAP (Automatic Positive Airway Pressure) met variabele luchtdruk,
  • BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) met alternerende luchtdruk.
  • ASV ( Adaptive Servo Ventilation) is een automatische uitvoering van de BiPAP.

De Luchtpomp is het hart van de CPAP therapie.

Fabrikanten

In onderstaande links vindt u alle gegevens (inclusief gebruikershandleidingen) van de in Nederland en België gebruikelijke apparatuur:

Masker

Het masker is vaak de meest persoonlijke, moeilijke keuze. Het vraagt altijd gewenning om met een masker te gaan slapen. Voor de een kort en voor de ander duurt die gewenning en acceptatie langer.Het komt vaak voor dat het verstrekte masker niet meteen voldoet en moet er een ander masker worden ingezet en wellicht nog een, voordat men een goed passend masker heeft om de therapie goed in en door te zetten. De leverancier dient daaraan mee te werken. Vooral in de proeffase, eerste maanden, is het van belang met de leverancier goed de ervaring over het masker uit te wisselen. Het mag nergens lekken en zeker niet nabij de ogen om complicaties te voorkomen. Met een lekkend masker bouw je niet de juiste druk op die wenselijk is om de apneus / hypopneus te voorkomen. Dus het is van groot belang een juist goed passend masker, dat niet zeer doet of verwondingen geeft te gebruiken. Dan pas is de therapie effectief.

Maskerlijst

De Maskerraad houdt een lijst bij van alle oude en actuele markers, die kunt u hier zien: Maskerlijst.

Slang

Hier alles over de slang...

Problemen met de slang?

Hoort dit wel hier? Ik dacht: liever onder Behandeling... Arie Klerk

De 1,80 m lange slang kan soms danig in de weg zitten. Zeker bij veel draaien in bed kan de slang voor problemen zorgen. De slang kan onder de arm terecht komen of kan zelfs het masker verschuiven zodat er maskerlekkage optreedt. Om een betere bewegingsvrijheid in bed te verkrijgen heeft men meerdere oplossingen bedacht. Soms zijn deze zeer eenvoudig en vooral thuis toe te passen. Andere kunnen via Webwinkels van leveranciers worden aangeschaft.

Problemen met de slang kun je op de volgende wijze oplossen:

Een haakje of oogje in de muur boven je hoofdeinde met daardoor heen een elastiek (wit elastiek of elastieken aan elkaar vastgeknoopt van de postbode) en dan de slang door het elastiek halen is de goedkoopste oplossing.

De volgende oplossing kun je thuis en ook op reis gebruiken, zie hieronder de Hose slangen hengel.

Er bestaan meerdere types. Je hebt zelfs verschillende Hose slangenhengels. In de eerder getoonde hengel zie je deze in een bocht loopt. De V - vormige voet wordt onder het matras geschoven en de slang zelf wordt op vijf plaatsen vast geklemd.

De Hose slangen lift heeft een rechthoekige voet die onder het matras wordt geschoven.

De hengel zelf gaat recht omhoog en maakt dan een knik en eindigt met een lust. De slang loopt geheel los vanaf de cpap naar boven en gaat dan door de lus weer naar beneden.

Hose Slangen Lift

Enkele webadressen waar Hose slangenhengels/lift zijn te verkrijgen:

https://www.vitalaire-winkel.nl/slanghengel-hoselift

http://www.eu-pap.nl/cpap-hose-lift.html

http://webshop.vivisol.nl/slang-houder.html

Beide hebben de vorm van een hengel. De hengels zijn gemaakt van zeer licht aluminium en door de hengels loopt een elastiek.

Deze slangengeleiders zijn ook tot zeer kleine pakketjes te maken en kunnen in een klein zakje worden meegenomen op reis.

Dan heb je nog een constructie die bestaat uit buizen. Deze wordt met klemmen aan het bed vastgezet.

De slang gaat door de buizen heen en komt dan boven je hoofd naar beneden.

De laatste zou ik zelf een slangenhouder noemen en de eerste twee slangengeleiders.

De buizen constructie neemt veel meer ruimte in en heeft als nadeel dat deze aan het bed moet worden geklemd en niet ieder bed is daarvoor geschikt.

Uitlezen

Verreweg de meeste moderne apparaten zijn voorzien van een SD-kaartje als opslag voor de gedurende de nacht verzamelde gegevens. Hoewel elk apparaat op een schermpje weergeeft hoe de afgeopen nacht is verlopen (AHI, aantal uren, indicatie van de lekkage) is er veel meer uit die opgeslagen gegevens te halen: meestal is een hele serie van parameters uit de hele nacht van seconde tot seconde te zien! Voor velen is het uitlezen van de geregistreerde gegevens daarom een interessante bezigheid.

SPT

De Slaap Positie Trainer (SPT) is een eenvoudig hulpmiddel om apneus te voorkomen die uitsluitend optreden als je op je rug ligt.

Het obstructief slaap apneu syndroom (osas), ook wel gewoonlijk (slaap-)apneu genoemd, is een verstoorde ademhaling tijdens de slaap waarbij er ademstilstanden voorkomen. De gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, concentratieverlies, prikkelbaarheid en een verhoogde kans op hartfalen en /of hersenletsel. Bij te late behandeling kan het op den duur zeer schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid en de kans is groot dat u bij  niet tijdige behandeling arbeidsongeschikt kunt worden.  

Steeds meer mensen lijden aan slaapapneu, zonder dat ze daar zelf bewust van zijn. Apneu is een verstoorde ademhaling tijdens de slaap en treedt in de helft van de gevallen op, wanneer u op uw rug ligt. Uw tong ontspant en valt op de rug makkelijker naar achteren waardoor de luchtweg blokkeert. Hierdoor kunt u voor een korte periode geen adem halen, waardoor u onbewust wakker schrikt en vervolgens weer verder slaapt. Als dit meer dan 5 keer per uur gedurende meer dan 10 sec. gebeurt dan spreken medici van slaapapneu.

Speciaal voor mensen die (teveel) op hun rug slapen is er sinds 3 jaar een nieuw apparaatje op de markt. De SPT van de fa. Nightbalance uit Delft  is ongeveer zo groot als een luciferdoosje en wordt met een band rond het middenrif gedragen. Het apparaatje meet wanneer je op je rug ligt en gaat dan licht trillen. Sterk genoeg om je te laten omdraaien, maar licht genoeg om je niet wakker te maken. Hierdoor wordt je slaap niet verstoord en heeft je lichaam (hart, hersenen en andere organen) minder last van zuurstofgebrek en zal door de vermindering van onrust en stress ook de kwaliteit van je slaap toenemen.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Uit klinische onderzoeken is gebleken dat een groot deel van slaapapneu patiënten veel meer last van ademblokkade’s hebben als zij (periodes) op hun rug slapen. In deze groep is de slaapapneu minimaal twee keer zo ernstig in rugligging als in overige houdingen. In nog eens 30% van de patiënten is de slaapapneu in de rugligging aanzienlijk erger, maar niet met factor twee.

De Sleep Position Trainer is een comfortabele en effectieve behandeling tegen positionele osas (posas). Hij traint de patient geleidelijk, met lichte vibraties, om niet op de rug te slapen. De SPT wordt om de borstkas gedragen en meet de slaappositie en geeft actieve feedback om de patient terug te laten draaien naar de juiste slaappositie. 

De borstband waarin de SPT geplaatst wordt

De SPT is een klein en plat apparaatje. Hierdoor wordt u tijdens uw slaap niet belemmerd en kunt u gemakkelijk van uw rechter naar uw linker zij draaien en andersom zonder dat uw bewegingsvrijheid verstoord wordt. Om het u gemakkelijk te maken, maakt NightBalance gebruik van een geleidelijk trainingsprogramma gedurende de 1e week. Hierdoor kunt u op uw eigen tempo wennen aan uw nieuwe manier van slapen. Als u liever in slaap valt op de rug is dat geen probleem, want het apparaatje treedt pas in werking als u slaapt.

Via de pauzestand kunt u zelf besluiten om even op de rug te liggen, het apparaatje schakelt zichzelf vanzelf weer in. Het apparaatje geeft een actieve trilling af die tijdens de slaap gemakkelijk op te merken is zonder deze te verstoren. Daarnaast stelt de sleep position trainer zich, afhankelijk van persoonlijk slaapgedrag, automatisch in op een bepaalde trilsterkte. Zo blijft de sleep position trainer ook op de langere termijn effectief. 

Tevens kunt u per nacht bekijken hoe lang u in welke specifieke houdingen heeft geslapen en hoe vaak de sensor feedback heeft gegeven door middel van een trilling. Al deze gegevens worden overzichtelijk weergegeven in verschillende grafieken. U kunt uw slaapgegevens op ieder gewenst moment terugkijken, tot aan de eerste nacht dat u met de SPT heeft geslapen middels een dag-week- of maandrapport voor uzelf.

Na bijna 5 jaar onderzoek, onder andere aan de Technische Universiteit Delft, aan het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, en aan het Medisch Spectrum Twente, heeft de fa. NightBalance deSleep Position Trainer geïntroduceerd. Momenteel wordt de SPT nog niet vergoed door zorgverzekeraars en is het apparaat te huur. Na afrondende klinische onderzoeken zal het College van Zorgverzekeraars op niet al te lange termijn een beslissing nemen omtrent vergoeding van de SPT.

Meer informatie inclusief videobeelden is te vinden op de site van de fa. Nightbalance in Delft.

http://www.nightbalance.com/nl/de-nightbalance-oplossing/

MRA

De Antisnurkbeugel (MRA) wordt sinds een aantal jaren in toenemende mate toegepast als alternatief voor de behandeling met een XPAP. Het MRA is in eerste instantie bedoeld voor behandeling bij lichte OSAS (AHI 5 - 15) en matige OSAS (AHI 15 - 30).

Medicatie

Er wordt gezocht naar Geneesmiddelen (Medicatie) om slaapapneu te behandelen

Medische ingreep

In sommige gevallen is een Operatie (Medische ingreep) de beste oplossing